Wednesday, October 28, 2009




"The objectives of a university education should be to instill essential intellectual traits and curiosity in the minds of students and researchers so that they may have intellectual courage instead of intellectual cowardice; intellectual humility instead of intellectual arrogance; intellectual empathy not intellectual closed-mindedness; intellectual autonomy not intellectual conformity; intellectual integrity not intellectual hypocrisy; intellectual perseverance not intellectual laziness; confidence in reason not distrust of reason and evidence; fair-mindedness and not intellectual unfairness."

All the Best in Your Final

Dear Readers,



Examination period is the most critical period for the student, they have to stay up until 3.00am and some did not sleep until exam finish for that day. Students always complaint that time allocate for revision and exam are not enough. They find difficult to answer the questions and understand the subject. At the end they are hopeless and even worse when deciding not to study.

Here, I would like to give some suggestions based on my experience especially with difficult subject. First, student should not have negative view about the subject regardless of the seniors and your friends results, regardless of the lecturer. Negative mind will create negative result for that subject, as you will always assume that it is difficult and tough forever, but it isn’t. It should start from the beginning of the year of study and every semester.

Second, even the subject is boring and you assume it is useless, you should think about choice is zero, you have no choice. Then plan for the next steps, such as set the maximum target base on your 100% ability and effort. Later, during mid semester review the performance and look for the opportunity to improve or correct the weaknesses. Besides, in class you should pay at least 50% attention to the lecture.

Third, during revision period you should focus on the subject that least difficult to the most difficult. Settle down all the easiest subject within short period of time, because it will create positive physiological effect as you will feel comfort when most of the subject you already covered. Then, you start with difficult subject.

Before you begin study that subject, plan carefully such as; how many chapter to cover, which chapter is easy and which chapter is difficult, why it is difficult, is it due to memorization or the text is hard to understand or the combination of both. Then you seek for solution for the problem. Finale you begin revise the subject and remember to start with the easiest chapter. Try to have an overview about the chapter and at the end try to conclude base on your understanding what is the conclusion of that chapter, what the author wants. Try to make note base on the keywords that you could easily remember you the points as well as the explanation.

If you do want to improve more, then try to explain to your friends, having group discussion and teach small group of people. This will surely help you to improve your learning method effectively, efficiently and impressively. Gradually you will find yourself do not have to study very long hour, with short period of time you can understand the subject easily and comprehensively.

Finally, before exam you should at least pray “Hajat” and have 100% confidence that Allah SWT will surely make the exam easy for you. The confident level will also affect you during exam, if you have confident that you will be able to answer, then Insya Allah you will, otherwise you will find the questions are so difficult and tricky. Read the “doa” and read Al-Fatihah “Shodaqah” to the Prophet SAW and the Companions RA of the Prophet SAW.

Try to focus and relax as you do not have to rush to answer the questions. When the time begin, select the easiest questions and mark with (X) for the difficult questions; if you have choice. Then, answer the easiest questions first, then difficult one. Try to allocate time for each question. Do not feel nervous when the question is truly difficult or tricky, stay calm and read “Sholawat” as much as you can, Insya Allah you will be able to find the answer.

Good Luck!!

Saturday, October 24, 2009

Intipati bajet sulung Najib

Berikut ialah intipati Bajet 2010 '1Malaysia, Kemakmuran Bersama':

1. Peruntukan wang berjumlah RM191.5 bilion yang meliputi RM138.3 bilion (72.2 peratus) untuk belanja mengurus dan RM53.2 bilion (27.8 peratus) untuk belanja pembangunan.

2. Bayaran khas RM500 kepada penjawat awam bagi Gred 41 hingga Gred 54 dan setaraf dengannya serta pesara wajib kerajaan pada bulan Disember ini.

3. Peningkatan pengecualian cukai pendapatan kepada penyedia perkhidmatan jagaan kesihatan daripada 50 peratus nilai peningkatan pendapatan eksport kepada 100 peratus sebagai galakan untuk menarik lebih ramai pelancong kesihatan.

4. Pelepasan cukai individu ke atas yuran langganan jalur lebar sehingga RM500 setahun mulai 2010 hingga 2012.

5. Pinjaman pembelian komputer ditawarkan kepada penjawat awam setiap tiga tahun sekali berbanding lima tahun sekali sekarang.

6. Subsidi, insentif dan bantuan hampir RM2 bilion untuk membela nasib golongan petani dan nelayan.

7. Peruntukan lebih RM9 bilion untuk projek infrastruktur termasuk pembinaan jalan, jambatan, bekalan air, perkhidmatan pembentungan, pelabuhan dan perkhidmatan laut serta projek lapangan terbang.

8. Peruntukan tambahan RM20 juta di bawah Tabung Kumpulan Usaha Niaga (TEKUN) untuk usahawan kecil kaum India (Peruntukan sedia ada RM15 juta).

9. Peruntukan RM3 juta sebagai geran pelancaran penubuhan Tabung Kebajikan Penggiat Seni bagi memastikan kebajikan warga seni sentiasa terbela dan diberi perhatian.

10. Peruntukan tambahan RM20 juta untuk memberi pengiktirafan Sekolah Berprestasi Tinggi (SBT) dengan sasaran 20 buah sekolah pada 2010.

11. Menganugerahkan Biasiswa Nasional kepada 30 pelajar terbaik di kalangan yang terbaik berasaskan kepada merit sepenuhnya. Penyandang Biasiswa Nasional ini akan melanjutkan pelajaran ke universiti tersohor di dunia.

12. Menukar pinjaman PTPTN kepada biasiswa bagi pelajar yang berjaya menamatkan pengajian ijazah sarjana muda kelas pertama atau setaraf dengannya bermula tahun 2010.

13. Diskaun tambang 50 peratus bagi perkhidmatan kereta api KTMB jarak jauh kepada pelajar berumur 13 tahun sehingga mereka masih bertaraf pelajar bermula 1 Jan, 2010.

14. Pakej "netbook", termasuk perkhidmatan jalur lebar percuma, kepada 100,000 pelajar universiti tempatan dengan bayaran RM50 sebulan untuk tempoh dua tahun bermula 1 Jan, 2010.

15. Peruntukan RM100 juta bagi pelaksanaan Program PERMATA, yang memberi penekanan terhadap kaedah pengasuhan dan pendidikan awal kanak-kanak secara bersepadu dan terancang.

16. Perlindungan insurans dan takaful mikro untuk peniaga kecil-kecilan mendapat manfaat perlindungan dalam lingkungan RM10,000 hingga RM20,000 dengan premium serendah RM20 sebulan.

17. Menubuhkan 14 lagi Mahkamah Sesyen Khas Rasuah dan empat Mahkamah Tinggi Khas Rayuan Kes Rasuah.

18. Cukai perkhidmatan sebanyak RM50 setahun ke atas kad kredit utama dan kad caj, termasuk kad yang diberi percuma dan cukai pendapatan RM25 setahun ke atas setiap kad kredit tambahan mulai 1 Jan, 2010.

19. Semua kementerian dan jabatan kerajaan diwajibkan untuk menyediakan pusat penjagaan harian dan pendidikan anak-anak dengan setiap kementerian dan jabatan diberi peruntukan RM200,000 untuk penubuhannya.

20. Kadar cukai pendapatan individu maksimum dikurangkan daripada 27 peratus kepada 26 peratus berkuatkuasa tahun taksiran 2010.

21. Pelepasan diri kepada pembayar cukai pendapatan individu dinaikkan kepada RM9,000 daripada RM8,000 mulai tahun taksiran 2010 bagi membolehkan pembayar cukai nikmati peningkatan pendapatan boleh guna sebanyak RM1,000.

22. Hampir 50,000 isi rumah miskin tegar yang berdaftar di bawah program eKasih dan 4,000 isi rumah Orang Asli yang telah dikenal pasti akan dibantu untuk mencapai matlamat sifar kemiskinan tegar. Peruntukan RM41 juta untuk meningkatkan kualiti hidup masyarakat Orang Asli.

23. Peruntukan RM48 juta bagi melaksanakan program pembasmian kemiskinan bandar meliputi bantuan kebajikan dan program bayaran sewa rumah dan Kementerian Wilayah Persekutuan ditukarkan nama kepada Kementerian Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar.
24. Penyediaan 74,000 rumah kos rendah oleh Jabatan Perumahan Negara untuk disewa pada tahun 2010.

25. Pelancaran skim KWSP pada Januari 2010 bagi membolehkan pencarum mendapatkan jumlah pembiayaan lebih besar bagi pembelian rumah yang bernilai lebih tinggi atau bagi pembelian rumah tambahan.

26. Peruntukan RM224 juta kepada OKU untuk bantuan, melaksanakan Program Pemulihan Dalam Komuniti dan peruntukan RM174 juta untuk warga emas.

27. Kadar elaun kanak-kanak OKU di sekolah pendidikan khas kelolaan NGO dinaikkan daripada RM50 kepada RM150 sebulan bagi setiap orang mulai 1 Jan 2010.

28. Penubuhan Skim Simpanan Persaraan 1Malaysia yang diuruskan oleh KWSP.

29. Potongan caruman pekerja KWSP dinaikkan semula ke kadar 11 peratus secara sukarela berkuat kuasa serta-merta.

30. Membina jalan luar bandar sepanjang 510km dan jalan kampung sepanjang 316km dengan peruntukan RM857 juta termasuk jalan di Kapit, Lawas dan Simunjan di Sarawak serta Kinabatangan, Kota Belud dan Keningau di Sabah

Monday, October 5, 2009

PKPIM LANCAR TABUNG KEMANUSIAAN UMMAT (MISI PEMULIHAN PADANG)

KENYATAAN MEDIA

PERSATUAN KEBANGSAAN PELAJAR ISLAM MALAYSIA (PKPIM)

PKPIM LANCAR TABUNG KEMANUSIAAN UMMAT (MISI PEMULIHAN PADANG)

5 OKTOBER 2009/16 SYAWAL 1430 H

Gempa bumi yang berukuran 7.6 skala Richter yang telah melanda Pariaman, Padang pada Rabu lalu telah mengakibatkan kerosakan teruk kepada harta benda serta meragut ratusan nyawa dengan angka terkini seramai 603 telah disahkan terkorban oleh Badan Menangani Bencana Sumatera Barat, Indonesia.

Dalam pada itu, dua Gempa susulan awal pagi ini yang dicatatkan di Papua Barat dengan kekuatan 6.1 skala Rechter pada pukul 10.36 pagi waktu Indonesia Barat dan di Gorontalo, Sulawesi berukuran 5.3 skala Rechter juga telah memburukkan lagi keadaan.

Justeru, Persatuan Kebangsaan Pelajar Islam Malaysia (PKPIM) telah melancarkan Tabung Kemanusiaan Ummat (Misi Pemulihan Padang) bagi membantu meringankan bebanan yang ditanggung oleh keluarga mangsa.

Tabung Kemanusiaan Ummat ini bertujuan mengumpulkan dana yang secukupnya bagi menyediakan keperluan asas khususnya kepada mangsa di kawasan sekitar Pariaman yang masih terpinggir dari mendapat bantuan.

Tabung yang telah dilancarkan ini juga akan digerakkan di semua Institut Pengajian Tinggi Awam dan Swasta (IPTA/IPTS) dan sekolah-sekolah di Malaysia. Maka, PKPIM berharap agar kempen kutipan bantuan kewangan ini akan mendapat sokongan penuh daripada semua mahasiswa dan pelajar.

Dalam perkembangan berkaitan, PKPIM dengan kerjasama Global Peace Mission (GPM) turut menghantar tiga orang sukarelawan bagi menjayakan misi pertama ke Padang awal pagi ini. Misi pertama ini akan memberi fokus kepada bantuan perubatan dan sokongan hidup mangsa gempa.

Bagi memastikan kelangsungan bantuan, PKPIM turut bekerjasama dengan Persatuan Pelajar Islam Indonesia (PII) dan Himpunan Mahasiswa Islam Indonesia (HMI) bagi merangka dan mengemaskini bentuk bantuan yang sewajarnya diberikan.

PKPIM yang turut menganggotai Persekutuan Pelajar Islam Asia Tenggara (PEPIAT) telah menggesa badan induk itu untuk mengadakan mesyuarat tergempar bagi membincangkan pelan pembangunan pasca tragedi.

“HIDUP BIAR BERJASA”

MUHAMMAD FAISAL ABDUL AZIZ 860813-38-5543

PRESIDEN,

PERSATUAN KEBANGSAAN PELAJAR ISLAM MALAYSIA (PKPIM)

Sekretariat PKPIM Pusat
Lot 2965, Jalan Kampung Tengah 7,
Kampung Tengah, Batu 6 1/2,
Jalan Gombak, 53100 Kuala Lumpur
MALAYSIA

Telefon: +603-6184 2286
Faks: +603-6184 2285
Laman Sawang: www.pkpim.net
Emel: pkpim_spp@yahoo.com

Sunday, October 4, 2009

Mahasiswa UIA sebagai agen Islamisasi?

Sumber: http://rausyanfikir.com



Saya bersama YB Senator Mumtaz dan pensyarah AIKOl, Dr. Shamrahayu Abd. Aziz.


Sebelum Ramadhan kunjung tiba, saya sempat dijemput oleh persatuan mahasiswa fakulti undang-undang UIA (Ahmad Ibrahim Kuliyyah of Law) ataupun lebih sinonim dengan singkatan-nya AIKOL untuk berkongsi pentas dengan seorang tokoh muslimat yang disegani daripada PAS, Senator Hjh Mumtaz Bt Md Nawi dan beberapa orang pensyarah AIKOL dalam bicara tajuk Equality in Islam: Are Muslim women left behind?


Saya amat bersyukur ke hadrat Ilahi kerana diberi ruang oleh sahabat-sahabat Law Student Society AIKOL untuk menjadi panelis bagi mewakili suara siswa dalam forum tersebut. Tak pernah terbayang pun dapat kongsi satu pentas dengan pemimpin wanita sehebat Senator Mumtaz tapi Alhamdulillah malam itu rezeki saya dapat bersama dengan beliau.


Saya bukanlah orang yang berautoriti dalam tajuk ini tetapi sedikit sebanyak pengalaman berhadapan dengan Sisters In Islam (SIS) dalam beberapa majlis sebelum ini telah banyak membantu saya memahami mereka dengan lebih dekat, walaupun masih banya perlu dilakukan untuk membedah kerangka epistemologi gerakan feminis-liberal ini.


Dalam forum itu, panelis daripada AIKOL, Dr. Shamrahayu Abd. Aziz yang bertugas selaku pensyarah banyak mengupas perihal undang-undang dan konsep kesamarataan tersebut yang saya kira sudah biasa diterangkan dalam media massa dan wacana undang-undang.


Senator Mumtaz selaku alumni AIKOL sendiri dan selaku seorang peguam mencambahkan forum itu dari sudut fiqh dan kerohanian, ( norma mode of reasoning kerangka ahli gerakan Islam kontemporari ) ditambah juga dengan pengalaman beliau berbahas dengan Zainah Anwar dalam beberapa persidangan berkenaan isu kewanitaan dalam dan luar negara. Memang penuh dengan fakta yang kukuh dan bersifat teknikal.


Sebelum giliran saya untuk berucap, saya cuba 'membaca' para hadirin di bawah pentas...




Ramai juga yang hadir daripada kalangan siswi atau sisters seperti yang diklasifikasikan oleh masyarakat UIA dan juga brothers baik warga tempatan dan juga siswa luar negara.


Apa yang saya nak cakap ni...kedua-dua panelis memang sudah sampaikan dengan jelas aspek teknikal dan fiqh berkenaan isu ini...lama juga saya berfikir tetapi bila saya tengok para hadirin majoriti-nya mahasiswa saya teringat subjek Pengajian Awam (General Studies) di UIA ya'ni UNGS 2030 The Islamic Worldview dan UNGS 2040 Islam, Knowledge and Civilization yang mana para guru saya merupakan para pensyarah mereka dalam subjek ini.


Maka saya pun 'tabur' rempah-ratus falsafah sedikit dan menghubung kaitkannya dengan masalah epistemologi golongan sufastai'iyyah (Sophist) yang mana golongan feminisme tergolong dalam kumpulan sufastai'iyyah jenis indiyah ya'ni berpegang kepada epistemologi yang nisbi (epistemological subjectivist) seperti dalam banyak wacana ilmu yang baru seperti eco-feminsim dan mencabar sistem yang didominasi elemen kelakian (patriarchal order). SIS merupakan golongan sebegini dari aspek kerangka keilmuan mereka.


Walaubagaimanapun saya tetap menjelaskan bahawa masalah kesamarataan atau penuntutan hak wanita ini bukanlah suatu ilusi. Benar, wanita merupakan golongan yang paling banyak ditindas jikalau kita membuka wacana ini seluas-luasnya dengan mengkaji faktor ekonomi, politik, moral dan agama baik negara membangun atau yang sedang membangun.


Masalah seperti pelacuran, pengkerahan tenaga kerja dengan upah yang amat murah di kilang-kilang para kapitalis, kelemahan birokrasi mahkamah syariah dan keganasan rumah tangga merupakan masalah yang benar-benar wujud dalam setiap masyarakat, .


Yang menjadi masalah ketika ini ialah gerakan feminis-liberal telah meng-'hijack' wacana hak wanita ini dengan hanya menumpukan kepada aspek mitos 'ketidak adilan' undang-undang syariah terhadap wanita Muslim tetapi tidak pula membicarakan tentang eksploitasi wanita secara berleluasa oleh golongan kapitalis dalam melariskan produk mereka seperti yang terpampang di dada-dada akhbar dan media massa yang lain.


Maka wacana ini akhirnya tenggelam disebalik keghairahan SIS, dan beberapa NGO feminis-liberal yang lain dalam memperjuangkan isu sebenar masalah kesamarataan, atau pun lebih tepat sebagai masalah ketidak adilan berkenaan wanita dalam masyarakat moden ini.


Di penghujung forum saya sempat peringatkan brothers dan sisters yang hadir untuk tekun menelaah kedua-dua subjek UNGS tersebut agar dapat memperbaiki kerangka ilmu kita dalam berhadapan dengan masalah ini yang datang dalam medium yang lebih abstrak.


Saya rasa amat rugi jikalau mahasiswa UIA tidak dapat manfaatkan sepenuhnya keberadaan mereka di sana untuk memahami dan mempersiapkan diri mereka, khususnya para aktivis dakwah dalam usaha berhadapan dengan masalah feminisme, dan hak keadilan wanita kelak di luar sana.


Kedua-dua subjek UNGS itu sebenarnya mampu menjadikan mereka mahasiswa yang tercerah dan jauh lebih baik dengan mahasiswa di universiti lain kerana kerangka keilmuan mahasiswa UIA yang dibekalkan secara formal dengan para pensyarah yang hebat-hebat, subjek yang mendasar serta suasana yang global lagi Islamik seharusnya mampu meningkatkan kredibiliti mereka sebagai pejuang ummah.


Saat ini kita sebenarnya sedang berhadapan dengan badai falsafah pluralisme dan liberalisme yang muncul dalam pelbagai medium akademik baik ekonomi, politik dan keagamaan. Para pendokong gagasan ini bukan calang-calang orang dan tanpa golongan intelektual yang mantap dari kelompok mahasiswa Islam, masa depan kita mungkin tidak berada dalam posisi yang baik kerana kita telah kalah secara intelektual dengan mereka ini dek kerana gagal berhujah dengan berkesan.


Saya fikir, mahasiswa UIA merupakan agen terbaik dalam melakukan check and balance berkaitan isu-isu sebegini tetapi sepanjang saya berbual panjang dengan para pensyarah dan sahabat handai yang menuntut di UIA, masalah 'minda tertawan' itu turut sama wujud biarpun suasana universiti tersebut yang cukup kondusif untuk melahirkan intelektual yang tercerah.


Fenomena ini seharusnya dikesali dan dipandang serius oleh ahli gerakan Islam UIA baik GAMIS ataupun PKPIM. Para mahasiswa Islamic Revealed Knowledge (IRK) yang merupakan golongan agamawan akademis seharusnya menjadi contoh buat mahasiswa pendidikan Islam di universiti-universiti yang lain dari segi kemantapan ilmu dan dinamika pemikiran. Ini kerana UIA empunya segala macam ruang dan peluang untuk menjadi ustaz dan ustazah yang integrated serta bersifat global kerana interaksi yang luas dengan para mahasiswa dan pensyarah dari luar negara mampu memberi extra edge buat mereka.


Siapa lagi nak menjadi juru bicara hal ehwal agama dalam suasana kontemporari dengan lebih berkesan jikalau bukan mahasiswa IRK?


Kita mahu lihat para pendokong liberalisme terbujur kaku dengan hujah-hujah mantap daripada golongan agamawan kelak yang mampu menyelam ke dasar permasalahan dengan mematahkan hujah dan dakyah mereka secara sistematik, bukan hanya laungan lantang dalam demonstrasi jalanan yang kerap kali kita saksikan setelah kehabisan (atau langsung ketiadaan?) intellectual bullets.


Tugas ini bukan sahaja patut dipikul oleh golongan agamawan daripada IRK tetapi juga mahasiswa daripada kuliyyah yang lain baik kejuruteraan, undang-undang, BENL, sains kemanusiaan etc. kerana itulah tugas utama para mahasiswa UIA seperti yang terpampang dalam bingkai I.I.I.CE.


Ya, yang saya maksudkan disini ialah tugas Islamisasi ilmu.


Seharusnya, secara ideal, para mahasiswa UIA merupakan prototype manusia yang di-Islamisasi-kan dari aspek fizikal, spiritual dan intelektual dan mampu menyebar luaskan agenda Islamisasi ilmu dari segi teori dan praktikal-nya di luar kampus kelak.


Budaya ilmu itu masih tidak wujud seperti yang para pensyarah mereka harapkan dan ini merupakan satu kerugian yang besar buat ummah. Saya percaya jikalau saya selaku orang luar yang boleh 'mengemis' ilmu daripada para pensyarah General Studies UIA dengan konsisten apakah anda semua tidak boleh lakukan lebih daripada itu?


Kita perlukan pencetus budaya ilmu di kalangan golongan yang berpengaruh di UIA agar agenda Islamisasi ilmu itu terus berjalan secara organik, bukan mekanikal semata-mata dan UIA merupakan tempat yang paling ideal untuk mahasiswa melakukannya. Jangan pula kita jadi agen de-Islamisasi yang hanya menguntungkan golongan liberalis ini!